Pellas G Hansson är född 1941 i Rättvik i Dalarna, men är sedan 1971 verksam i Hjo kommun. Han har, som han själv uttrycker det, en empirisk utbildning. Sitt konstnärskap har han utvecklat genom det praktiska utövandet. Från 1997 – 2007 var han, vid sidan av måleriet,  lärare och ansvarig för Hjo Konstskola, vilken han var med och startade. 

Pellas G Hanssons bilder är föreställande.

Målningarna har en dov och ödesmättad kolorit, stramt komponerade och avskalade från allt oväsentligt, men med en underton av mystik i sitt ljus och sitt mörker.  

 

Motiven hämtar han från naturen, som inspirerat honom genom hela livet. Inte sällan har bilderna en underton;  de vill säga något mer än att bara avbilda. Då och då finns människan med, vilsen och lite  malplacerad, som om hon inte hörde dit. 

” Mina bilder kommer ofta till utan avsikt, bara av en lustfylld nödvändighet som jag inte vet var den kommer ifrån. Oftast vet jag när bilden är färdig, men inte riktigt varför. Vet heller inte varför jag fortsätter, och har så gjort sen skolåldern.

Ibland har jag avundsjukt sneglat på kollegor som varit så medvetna om varför de arbetar, och som haft en klar avsikt eller vilja att manifestera olika tankar eller känslor.

Så har det inte varit för mig. Ibland har även jag gjort försök i den riktningen, men det har aldrig slutat i något varaktigt resultat ”.

Pellas G Hansson arbetar i flera olika tekniker – olja, akvarell, grafik och teckning. Vid sidan av måleriet är skrivandet en viktig del i Pellas G Hanssons konstnärskap.

Bilder från utställningen